Čokoláda

Čokoláda patří k jedné z nejoblíbenějších pochoutek lidí. Pro psy a kočky je však jedovatá.

Nejčastěji dochází k otravě tehdy, když zvíře najde, např. doma , tabulku čokolády nebo bonboniéru a tu zkonzumuje. To se stává hlavně v případě psů. Pro kočky není čokoláda většinou atraktivní. Možnost, že zvíře z nevědomosti a z dobré vůle otráví sám majitel, je spíše výjimečná.

Co je v čokoládě pro psy (i kočky) jedovaté? Jedná se především o látku theobromin, která je přítomna v kakau. Méně významný je kofein, který se nachází v kakau v daleko menší míře. Z toho plyne, že tzv. bílá čokoláda, která neobsahuje žádné kakao, otravu přivodit nemůže. Zato může přivodit vážné zažívací potíže, protože obsahuje hodně tuků. Stejné zažívací potíže ale může způsobit i normální čokoláda, protože tuky obsahuje také. Takže vlastně „tmavá“čokoláda je nebezpečná ze dvou důvodů (toxické působení theobrominu a tuky), zatímco „bílá“ jen z jednoho důvodu (tuky).

Vše záleží na dávce

Kolik čokolády musí pes sníst, aby byl ohrožen na životě? To záleží na typu čokolády a na hmotnosti psa.

Každá čokoláda má jiný obsah theobrominu. Nejméně ho má čokoláda mléčná – asi 154mg/100g čokolády. Hořká čokoláda obsahuje v průměru 528mg theobrominu na 100g čokolády. Nejnebezpečnější je čokoláda na vaření. Průměrně obsahuje celých 1365mg theobrominu na 100g čokolády. To je téměř 9x více než u čokolády mléčné. Je třeba podotknout, že množství theobrominu se může značně lišit nejen podle typu čokolády ale také podle obsahu kakaa.

Otrava se začne projevovat za 6 -12 hodin po požití čokolády. Její závažnost je závislá na dávce čokolády a tím i toxinu.

Velmi lehké příznaky jako je hyperaktivita, žíznivost, případně zvracení se dostaví při dávce kolem 20 mg theobrominu na 1 kg hmotnosti psa. To znamená, že pes o hmotnosti 10 kg musí zkonzumovat asi 130g čokolády mléčné, 40g čokolády hořké a pouhých 15g čokolády na vaření.

Střední příznaky se objevují, pokud je zvíře vystaveno dávce 50mg theobrominu na 1 kg hmotnosti psa. Jedná se o průjem, časté močení a svalový třes. K tomu musí náš modelový desetikolový pejsek pozřít asi 320g čokolády mléčné nebo 100g čokolády hořké nebo 35g čokolády na vaření.

Nejtěžší stav (křeče, úporné zvracení, promodrávání sliznic) který může končit i smrtí je vyvolán dávkou nad 60mg theobrominu na 1 kg psa. Pro desetikolového psa to znamená 390g mléčné čokolády nebo 110g hořké čokolády nebo asi 45g čokolády na vaření.

Co dělat?

Základem je otravě předejít. To znamená čokoládu psům a kočkám zásadně nedávat a účinně zamezit tomu, aby se k ní náhodně dostali.

Pokud už dojde k tomu, že pes či kočka náhodně zkonzumuje větší množství čokolády, je vždy nutné vyhledat veterináře. Léčba je nejúčinnější je-li zahájena do 4 hodin po konzumaci.

Vyhledávání


Články