Hnisavý zánět dělohy neboli pyometra

Hnisavý zánět dělohy (častěji označován jako pyometra) je vážné onemocnění, které ohrožuje feny a méně často kočky.

Základem tohoto onemocnění je stav, kdy se v dutině dělohy začne tvořit a hromadit hnis. K tomu dochází nejčastěji u starších fen v období 3 -10 týdnů po hárání. To ale neznamená, že jindy fena onemocnět nemůže.

Příčin pyometry je mnoho a proto nemá smysl je na tomto místě akademicky rozebírat. Fakt je ten, že feny do 10 let věku tvoří asi 23% pacientek a feny nad 10 let věku 77% nemocných. Z toho zcela jednoznačně plyne, že se pyometra týká hlavně starších fen. Zda fena měla nebo neměla v minulosti štěňata není úplně důležité a zdá se, že to nemá zásadní význam.

U koček se pyometra vyskytuje jen velmi zřídka.

Pyometra se vyskytuje ve dvou formách:

- otevřená pyometra – krček děložní je otevřený a hnis z dělohy odchází. To se projevuje světlým, nebo krvavým výtokem, který ale majitel nemusí vždy zaznamenat, protože feny se olizují. A právě fakt, že se feny vytrvale olizují by měl majitele přivést rychle k veterináři.

- uzavřená forma – krček děložní je uzavřený a hnis se v děloze hromadí. Ta se zvětšuje, toxiny vznikající činností bakterií se dostávají do krve poškozují celý organizmus. V krajním případě může dojít i k prasknutí dělohy, což vede ke smrti.

Příznaky tohoto onemocnění jsou velice pestré. Mimo výtoku z pochvy (respektive olizování vulvy) u otevřené formy, to může být nechutenství, zvýšená žíznivost, bolestivost břicha, zvětšení břicha, zvracení... Obecně lze říct, že příznaky jsou nespecifické a hlavním vodítkem je doba kdy se objeví (1-3měsíce po hárání) a věk feny. Veterinář si podezření potvrdí vyšetřením krve, ultrazvukovým a RTG vyšetřením.

Léčit lze pyometru dvěma způsoby:

- konzervativně – podávají se hormonální přípravky, které vyvolají stahy dělohy a vypuzení jejího obsahu a antibiotika. Tato léčba trvá asi 3 týdny a má celkem slušnou úspěšnost. Problém je v tom, že se pyometra s velikou pravděpodobností po příštím hárání zopakuje. Takže k chirurgickému řešení nakonec přece jen dojde s tou nevýhodou, že se bude operovat zvíře ještě starší v horším celkovém zdravotním stavu.

- chirurgicky – provede se odstranění dělohy a obou vaječníků v celkové narkóze.

Jedinou opravdu smysluplnou prevencí je včasná kastrace feny. Proto doporučujeme kastraci všech fen, u kterých majitel nepředpokládá rozmnožování a to ideálně po prvním hárání.

Vždy je lepší operovat mladou, zdravou fenu, než fenu v pokročilém věku, která může trpět jednak některými chronickými obtížemi (poškození jater, ledvin, srdce...) a jednak trpí akutním, vážným onemocněním – pyometrou.

 

Vyhledávání


Články