Tetanus

Tetanus je velmi nebezpečné onemocnění, které je způsobeno bakterií Clostridium tetanii – respektive toxinem (jedem), který vylučuje. Teoreticky může postihnout všechny teplokrevné živočichy. Ale ne všichni jsou stejně citliví k infekci. Mezi nejcitlivější patří kůň, člověk je asi 3x odolnější. Pes je asi 6000x odolnější než kůň a kočka dokonce 7200x odolnější. Proto není očkování u psů součástí základní vakcinace.

Původce tetanu (Clostridium tetanii) patří mezi anaerobní mikroorganizmy. To znamená, že „funguje“ pouze v prostředí bez přístupu vzduchu. Na vzduchu tvoří spóry, které vydrží v prostředí (například v půdě) i několik set let. Větší výskyt těchto spór je v místech, kde jsou chována hospodářská zvířata – především koně. Clostridia jsou totiž běžně izolována z trusu těchto zvířat.

K nakažení dojde tak že se spóra dostane hluboko do tkáně nejčastěji bodnou nebo řeznou ránou. Jedná se o ono pověstné „píchnutí se o rezavý hřebík“. Přičemž přítomnost rzi není zásadní. Jde spíš o znečištění hlubší, málo krvácející rány hlínou.

Ke specifickému způsobu nákazy dochází u štěňat v období výměny zubů (cca 3-7 měsíc věku). V této době může dojít k zanesení spór do obnažených zubních alveolů (děr po vypadlých zubech), pokud štěně kouše venku kameny, hroudy, klacky atd.

Vlastní onemocnění propuká za 5-10 dní po nakažení. V mnoha případech se vstupní bránu infekce nepodaří najít. Tetanus se zpočátku projevuje velmi nenápadně. V první řadě se zvířeti změní výraz tváře – uši se posunou k vrcholu hlavy a někdy se překříží, na čele přibudou vrásky, ústní koutky se roztahují a pejsek se jakoby směje. Dalším příznakem je toporná chůze, problémy s kousáním, slinění. Bez léčby se příznaky prohlubují, dochází ke křečím a za několik dní zvíře umírá na selhání dýchání.

Prognóza při onemocnění psa tetanem je nejistá. To znamená, že přes veškerou snahu hodně případů končí špatně. Vždy záleží na včasnosti zahájení léčby a odolnosti pacienta. Léčba spočívá v podávání protitenanového séra, antibiotik, tišících prostředků a podpůrné léčby. Je třeba se připravit na to, že léčení trvá dlouho (několik týdnů), je nákladná a výsledek je nejistý.

Proti tetanu je možno psy očkovat. Jak bylo uvedeno výše, není součástí pravidelné vakcinace. Doporučuje se u psů, kteří se pohybují v prostředí jízdáren, stájí a podobně.

Kočky jsou vůči tetanu ještě odolnější než psi. Proto je jejich očkování považováno za zbytečné.

Vyhledávání


Články