Nádory mléčné žlázy fen

Velice často se na nás obracejí majitelé s tím, že na mléčné žláze jejich feny objevila „boulička“. Tuto „bouličku“ budeme velice zjednodušeně nazývat „nádor“.

Problematika nádorů mléčné žlázy fen je poměrně složitá. Pro majitele jsou důležité následující skutečnosti:

1. nádorová onemocnění mléčné žlázy fen patří k nejrozšířenější formě tohoto druhu onemocnění, se kterým se u fen setkáváme. Množství případů stoupá s věkem fen.

2. pokud majitel zjistí na mléčné žláze neobvyklý útvar, měl by neprodleně vyhledat veterináře

3. velmi významnou formou prevence je kastrace. Pravidelné kolísání hladiny pohlavních hormonů vede ke stimulaci mléčné žlázy (někdy i k laktaci) a to má vliv na rozvoj bujení. Preventivní vliv kastrace je tím větší, čím dříve se kastrace provede. Nejlépe je fenu vykastrovat už po prvním hárání (pochopitelně pokud nechceme štěňata).

Pokud majitel zjistí na u své feny neobvyklý útvar na mléčné žláze, ještě není čas na paniku, ale na návštěvu veterináře. Je pravdou, že poměrně velké procento těchto nádorů jsou nádory zhoubné, ale to ještě neznamená, že již došlo k rozsevu metastáz do dalších orgánů. Proto je nutný bezodkladný zákrok. Ten spočívá ve většině případů v chirurgickém řešení. Je vhodné změněnou tkáň podrobit histopatologickému vyšetření a tím zjistit, o jaký typ nádoru se jedná. To pomůže ke stanovení prognózy. Dále je velmi vhodné udělat RGT snímek plic a pátrat po případných metastázách. Kastrace je nedílnou součástí léčby.

Vyhledávání


Články