Othematom

Co se skrývá pod tímto trochu složitým názvem? Je to stav, kdy v ušním boltci praskne některá z četných cévek a dojde k výronu krve do prostoru mezi kůží ucha a ušní chrupavkou. Většinou se tak stane na vnitřním straně ucha.

Jak k tomu dojde? Nejčastější příčinou je mechanické poranění při třepání hlavou. Pes prostě zaklepe z nějakého důvodu hlavou (často proto, že má v uchu zánět nebo cizí těleso) a některá cévka praskne. Následuje rychlý výron krve do podkoží a na uchu vznikne útvar podobný velkému puchýři. Ten může být velký přes celé ucho. To zvíře pochopitelně zneklidňuje. Jednak ho tlak v boltci sám o sobě bolí a jednak váha výronu táhne ucho dolů. Nehledě na základní problém, který vyvolal ono osudné klepání hlavou. Všechno výše uvedené má za následek, že pes klepe hlavou ještě víc.

Tento problém se týká hlavně plemen psů z velkýma, dolů nesenýma ušima (kokršpaněl, baset, jezevčík...).

Co s tím? Jediné správné řešení je návštěva veterináře. Ten zvolí adekvátní léčbu. V zásadě jsou cesty dvě:

1. konzervativní – vlastní hematom se vypustí a do dutiny se aplikují speciální léčiva, která mají za cíl zabránit opětovnému naplnění dutiny krví. Tato metoda je vcelku šetrná k pacientovi, ale ne vždy vede k úspěchu.

2. chirurgická – jedná se o zákrok v celkové narkóze, při které je obsah z dutiny vypuštěn a ucho je speciálním způsobem prošito. Tím je dutina uzavřena a dojde k její vyhojení.

Oba způsoby léčby vyžadují dobrou péči po zákroku, protože pacienti mají tendenci si ucho drbat, třást hlavou a všelijak jinak se snaží překazit naše záměry.

Naprosto nezbytné je léčit i prapůvodní příčinu vzniku othematomu, tedy nejčastěji zánět ucha.

 

Vyhledávání


Články