Prevence

Osteoartritida

Osteoartritida je degenerativní onemocnění kloubů psů, koček, lidí a většiny dalších suchozemských obratlovců, které způsobuje bolest hlavně při pohybu.

Číst dál...

Klíšťata

Po chladném období se začíná konečně zase oteplovat. To jistě většina z nás vítá, ale přináší to s sebou jeden velmi nepříjemný jev – klíšťata.

O vnějších parazitech, včetně klíšťat, se můžete dočíst v článku „Jaro a vnější parazité“. Zde se chceme dotknout pouze problematiky klíšťat.

Číst dál...

Jak starý je náš pes?

Často se setkáváme s touto otázkou od majitelů psů. Jistě že se neptají, na jejich „kalendářní“ věk, ale na věk „lidský“. Tedy na jakýsi ekvivalent stáří člověka, který odpovídá aktuálnímu věku psímu. Tato informace je pro majitele mnohem zajímavější a přináší jim daleko lepší představu o tom, jak se jejich pes „cítí“.

Číst dál...

Kastrace fen a koček - ANO či NE?

Velmi často se setkáváme s otázkou, zda v naší ordinaci doporučujeme kastraci. Otázka se nejčastěji týká fen a koček.

V těchto případech zní odpověď zcela jednoznačně - ANO, u fen i koček, které majitel nechce množit, kastraci doporučujeme.

Číst dál...

Jaro a vnější parazité

Na jaře se znovu začínají ve větší míře objevovat vnější parazité. Mezi nejčastější patří různé druhy blech a klíšťat. Jak blechy tak klíšťata jsou přenašeči některých závažných chorob, které mohou být přenosné i na člověka. Proto je třeba s nimi účinně bojovat.

Číst dál...

Jarní onemocnění

Jarní období je typické střídáním teplot a nestálostí počasí. Může se stát, že pes na procházce zmokne a prochladne. Proto se v tomto období u psů setkáváme častěji s onemocněním, které se nazývá infekční laryngotracheitida, lidově psincový (též kotcový) kašel. Jedná se o virózu, která se projevuje záchvatovitým, dávivým kašlem. Často to vypadá, jako by pes zvracel. Ve většině případů se nejedná o onemocnění vážné, nicméně je na místě navštívit veterináře, který zvolí adekvátní léčbu. Proti psincovému kašli je možné i očkovat.

 

Vyhledávání


Články