Vedra

Jak se co nejlépe vyrovnat s letním vedrem, to asi každý z nás ví. Chce to dostatek tekutin (nejlépe vody nebo bylinkového čaje), minimum tělesného pohybu a vyhledávat chladnější místa. Také pobyt na slunci, hlavně v poledne, se nedoporučuje. Pokud to pracovní režim dovoluje, je příjemné trávit hodně času u vody a ve vodě.

Ale co naše zvířata, především psi a kočky? Jak je všeobecně známo, tato zvířata mají jen několik potních žlaz, které nemají na ochlazení těla prakticky žádný význam. Navíc mají neustále kožich, který nelze odložit.

Kočky si většinou žijí vlastním životem a je třeba jim dopřát jen dostatek vody a možnost stínu.Pejsci jsou s námi více spjatí a více ovlivňujeme jejich aktivitu. I u nich musíme zabezpečit dostatek vody na pití. Na procházky chodíme hlavně brzo ráno a večer, kdy teplota klesá. V poledne jdeme jen na krátkou procházku a dáváme pozor, kudy jdeme. Rozpálený chodník je pro psí tlapky nepříjemný.

Musíme zapomenout na aktivity typu „míček“ nebo „klacíček“. Koupání v přírodních nádržích je vhodné a drtivá většina psů ho vítá.

 Samostatnou kapitolou je cestování autem. Pokud máme v autě klimatizaci, nemusíme se bát přehřátí, ale o to horší je přechod z vychlazeného interiéru auta do vnější výhně. Stejně jako pro lidi, i pro zvířata platí, že přechod z tepla do zimy by měl být pozvolný. Proto klimatizaci stáhneme chvíli před zastavením aby se teplota pozvolna vyrovnala.

I na cesty s sebou bereme vodu a při každé zastávce, která by měla být zhruba každé 2 – 2,5 hodiny, dáme psovi napít a necháme ho protáhnout.

Cestování s kočkou na větší vzdálenosti není běžné. Brát si kočku na dovolenou do Chorvatska není nejlepší nápad a cestu na chatu snadno zvládne v přepravce i na jeden zátah.

 

Vyhledávání


Články